4 februari 2023 Symposium Betere kwaliteit van leven met en na kanker op Wereldkankerdag

4 februari 2023 Symposium Betere kwaliteit van leven met en na kanker op Wereldkankerdag

Op zaterdag 4 februari 2023 is het Wereldkankerdag. Een dag waarop we ieder jaar stilstaan bij de impact van deze ziekte, waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt. Dit jaar besteden we in Friesland aandacht aan het thema ‘Betere kwaliteit van leven met en na kanker’. Het ONF organiseert op deze dag samen met De Skulp (centrum voor leven met en na kanker) een symposium waarin artsen, experts en ervaringsdeskundigen presentaties geven over dit thema.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit ziekenhuis Nij Smellinghe en is bedoeld voor patiënten en naasten. “Kanker krijgen is iets wat iedereen kan overkomen en elkaar steunen en verbinding zoeken is belangrijk voor een betere kwaliteit van leven tijdens en na kanker”, vertelt Hiltje de Graaf, medisch manager ONF. Tijdens het symposium geven artsen, experts en ervaringsdeskundigen (gasten van De Skulp) presentaties over vermoeidheid tijdens en na kanker, werken aan positieve gezondheid en wat in de spreekkamer van de oncoloog bedoeld wordt met Samen Beslissen.

Daarna wordt er in alle vier Friese ziekenhuizen (Nij Smellinghe Drachten, Tjongerschans Heerenveen, Medisch Centrum Leeuwarden en Antonius Sneek) gezongen door de koren Zingen voor je leven en gelegenheidskoren.

Programma

Het symposium vindt plaats op zaterdag 4 februari van 13.30 uur tot 16.30 uur in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten (Compagnonsplein 1). Tussen de presentaties door kunnen gasten stands bezoeken met o.a. informatie over haarwerken en visagie, heartpillows, massage bij kanker en oncologische fysiotherapie/revalidatie. De toegang is gratis, graag van tevoren aanmelden.

13.30 uur: Opening door Annelies van der Geest, radiotherapeut en vicevoorzitter ONF
13.35 – 14.00 uur: Vermoeidheid tijdens en na kanker door revalidatiearts Irene Jetten en een gast van De Skulp
14.30 – 15.00 uur: Samen Beslissen; theorie en praktijk door Guus Schrijvers, wetenschappelijk adviseur Zorgbelang Fryslân en emeritus hoogleraar volksgezondheid en Gerrit Jan Veldhuis, internist-oncoloog
15.30 – 16.00 uur: Hoe werk je zelf aan Positieve Gezondheid? door Annie Adema, coördinator van De Skulp en een gast van De Skulp
16.00  – 16.30 uur: ‘Zingen voor kanker op Wereldkankerdag’
Ter afsluiting treedt het koor Vivace uit Joure op in de centrale hal. Op hetzelfde moment wordt in de andere Friese ziekenhuizen ook door koren gezongen in de centrale hal.

 

Aanmelden kan via deze link Symposium Betere kwaliteit van leven met en na kanker – De Skulp of door een mail te sturen naar info@oncologischnetwerkfriesland.nl 

De Skulp is een centrum voor leven met en na kanker en is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. De Skulp heeft vestigingen in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek. Het ONF en De Skulp weten elkaar goed te vinden en werken steeds meer samen, waaronder bij de organisatie van het evenement op Wereldkankerdag.